9 Nisan 2014

Argan Ağacı Hikayesi

Bir Damla Argan Yağı...


Argan oil argan yağı

Argan Agacı ( Argonia Spinosa) , sadece Fas'ın güneybatı bölgesinde yetişen bu ağacın boyu 10 metre kadardır. Çevresi de 15 metreyi bulmaktadır. Argan ağacı 150-200 yıl yaşayabilen çok dayanıklı bir ağaçtır. Morocco'nun güneybatı bölgelerinin kuraklığına mükemmel şekilde adepte olmuştur. 

Argan oil argan yağı

Argan Yağı, Argan ağacının yemişinden elde edilir. Bu ağaç Morocco'nun güneybatısında 700.000 ile 800.000 hektarlık bir alanda yetişmektedir. Yüzyıllar boyunca bu bölgenin Berber Kadınları Argan Yağını üretip kendi tüketimleri ve geleneksel Morocco ilacı olarak kullanmışlardır. Argan Yağı yüksek besin, kozmetik değeri ve sayısız iyileştirici özelliklerinden dolayı Fas'ın sıvı altınıdır ve çok kıymetlidir.

Argan oil argan yağı

Çekirdekler teker teker toplanıyor, iki taş arasında kırılıyor, içindeki bademi andıran kısım çıkarılıyor. Zarı da elle ayıklandıktan sonra, iç kısım çekirdek kabukları odun ateşinde tavada kavruluyor ve özel bir değirmende ılık su ilave edilerek hamur haline getiriliyor. Çekirdek hamuru yoğurularak yağı çıkarılıyor. Kalitesine göre 30 ile 100 kilo argan meyvesinden 12 saatlik el emeği sonunda 1 litre argan yağı elde edilebiliyor. 

"1998'de UNESCO burayı koruma alanı ilan etmiştir."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder